Jaký je rozdíl mezi Arabikou a Robustou?

Každý druh má svoje příznivce, ale fakta jsou v tomto pohledu jasná. Světový podíl pěstování Arabiky je 70% proti 30%Robusty. Je důležité říct, že kávovník Robusty je například mnohem odolnější proti škůdcům a pěstitelé tak neprodělavájí takové ztráty při napadení kávových plantáží škůdci. Robusta má také mnohem větší obsah kofeinu. Co se týká kvality a chuti, vede jasně Arabika a to především díky vyšším nadmořským výškám, ve kterých se pěstuje. Pasmo v kterém se pěstuje se pohybuje u výběrové kávy od cca 800 m.n.m( někdy se uvádí 900 nebo 1000), Robusta zde však končí a výš se nepěstuje. Díky vyšší nadmořské výšce dostáva Arabika větší paletu chutí od sladkých tońů, ovocných, ale i čokoládových nebo ořechových, až po lehce kořeněné. U Robusty tuto paletu nenajdete. Arabika také obsahuje více vitamínů, olejů a tuků. Její plná chuť je právě její předností. Arabika je však mnohem náročnější na pěstování a farmáři svoje plantáže kontrolují a hlídají velmi pečlivě její zpracování je náročné (metody zpracování - řekneme si příště).

Pražírny často experimentují s tzv. Blend Coffee - směs (často Arabika a Robusta nebo v určitím poměru různé druhy Arabik) tyto směsy často využivájí také kavárny, kdy vyladí díky směsy chuť svojí originální kávy. Dělá to tak například Starbucks, ale můžete tyto směsy najít například u velkovýrobců kávy, kdy svojí směsí identifikují svojí značku. Robusta se používá především na instatní kávy. Důvodem je mnohem nižší cena zelé kávy na trhu. I to je důvod, proč ji v obchodě koupíme mnohem levněji než Arabiku.

Jak vidíte, každá káva má to své, ale jednoznačně vede Arabika díky své plné chuti. Proto bych složil zbraně a jednotlivé zastánce obou druhů káv usmířil. Díky bohu nic není černobílé a máme právo a možnosti si vybrat to nejlepší pro nás. My jdeme cestou kvalitních Arabik, díky její plné chuti a kvality.

Užijte si svoji kávu